Poprzednia strona
Zdrowe

Zupa krem z kalafiora domowa

Wypróbuj pyszną, kremową zupę z kalafiora odpowiednią na chłodne zimowe wieczory!.

Rozpocznij gotowanie

Szczegóły

13

Składniki

12

Kroki

Czas

10'

Czas przygotowywania

25'

Gotowanie

35'

W sumie

Składniki

  • 7 łyżek stołowych, 84mloliwa z oliwek
  • 1 średnia (110 g)biała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbkiobrane i zgniecione ząbki czosnku
  • 1 dużamarchewka pokrojona w 1 cm ćwiartki
  • 2 łodygiseler naciowy pokrojony w 1 cm kawałki
  • 1 małykalafior podzielony na różyczki
  • 550 mlbulion wybrany według własnego uznania
  • 1 łyżeczkasól
  • 1 łyżeczkapieprz
  • ½ łyżeczkiskórka cytrynowa
  • 1 duża szczyptagałka muszkatołowa
  • 120 mlgęsta śmietana
  • 3 łyżeczkinatka pietruszki
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Rozgrzej kuchenkę na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek na gorącą patelnię.

  • Krok 2

    Dodaj cebulę, czosnek, marchew i seler, stale mieszając. Smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta, przez około cztery minuty.

  • Krok 3

    Dodaj kalafiora i bulion do garnka. Wymieszaj, aby w pełni połączyć wszystkie składniki, zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek.

  • Krok 4

    Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż kalafior stanie się miękki.

  • Krok 5

    Wyłącz ogień i dodaj śmietanę o dużej zawartości tłuszczu, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny.

  • Krok 6

    Załóż osłonkę na ostrze bezprzewodowego blendera ręcznego KitchenAid®, a następnie przymocuj ramię do korpusu silnika.

  • Krok 7

    Zanurz ramię miksujące całkowicie w zupie i, trzymając blender pod niewielkim kątem, naciskaj przełącznik prędkości przez 2 sekundy.

  • Krok 8

    Zanurz ramię mieszające w innej części garnka i, trzymając je pod niewielkim kątem, naciskaj i przytrzymuj przez 2 sekundy przełącznik prędkości.

  • Krok 9

    Miksuj porcje zupy w 2-sekundowych odstępach, aż cała będzie kremowa, a niektóre różyczki kalafiora pozostaną całe, aby nadać zupie odpowiedniej konsystencji.

  • Krok 10

    Wyjmij blender z zupy.

  • Krok 11

    Dodaj mieloną pietruszkę. Podawaj zupę na gorąco.

  • PORADA

    Zupę można miksować aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, w tym do całkowitej gładkości.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Zupa krem z kalafiora domowa

Krok 1

Rozgrzej kuchenkę na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek na gorącą patelnię.

Krok 2

Dodaj cebulę, czosnek, marchew i seler, stale mieszając. Smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta, przez około cztery minuty.

Krok 3

Dodaj kalafiora i bulion do garnka. Wymieszaj, aby w pełni połączyć wszystkie składniki, zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek.

Krok 4

Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż kalafior stanie się miękki.

Krok 5

Wyłącz ogień i dodaj śmietanę o dużej zawartości tłuszczu, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny.

Krok 6

Załóż osłonkę na ostrze bezprzewodowego blendera ręcznego KitchenAid®, a następnie przymocuj ramię do korpusu silnika.

Krok 7

Zanurz ramię miksujące całkowicie w zupie i, trzymając blender pod niewielkim kątem, naciskaj przełącznik prędkości przez 2 sekundy.

Krok 8

Zanurz ramię mieszające w innej części garnka i, trzymając je pod niewielkim kątem, naciskaj i przytrzymuj przez 2 sekundy przełącznik prędkości.

Krok 9

Miksuj porcje zupy w 2-sekundowych odstępach, aż cała będzie kremowa, a niektóre różyczki kalafiora pozostaną całe, aby nadać zupie odpowiedniej konsystencji.

Krok 10

Wyjmij blender z zupy.

Krok 11

Dodaj mieloną pietruszkę. Podawaj zupę na gorąco.

PORADA

Zupę można miksować aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, w tym do całkowitej gładkości.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.