Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Lekko natłuść dwie okrągłe formy do ciasta (22–24 cm) i posyp je mąką.
Krok 2
W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
Krok 3
W oddzielnej misce ubij razem mleko kokosowe, imbir, miód i olej canola. Odłóż na bok.
Krok 4
Umieść masło i cukier w misce miksera i za pomocą łopatki miksuj z prędkością na poziomie 8 przez 3–4 minuty, aż masa stanie się.lekka i puszysta.
Krok 5
Zmniejsz prędkość do poziomu 4 i po kolei dodawaj jajka, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek dodaj żółtka, również po kolei.
Krok 6
Zmniejsz prędkość do poziomu 2 i stopniowo dodawaj suche i mokre składniki na zmianę, aż wszystkie z nich zostaną dodane. Zmniejsz prędkość do poziomu 1, dodaj wiórki kokosowe i lekko zamieszaj.
Krok 7
Podziel ciasto między dwie formy.
Krok 8
Piecz przez 22–27 minut w temperaturze 180°. Przenieś formy na druciane tacki i pozwól im ostygnąć przez 5 minut. Połóż ciasta na tackach i pozwól im kompletnie ostygnąć.
Krok 9
W piekarniku, nadal rozgrzanym do 180°C, umieść wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i piecz je przez 4–7 minut, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10
Przygotuj lukier. Za pomocą miksera zmieszaj masę serową, masło, skórkę z cytryny i sól. Mieszaj przez 2–3 minuty, korzystając z wysokiej prędkości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 11
Dodaj 480 g cukru pudru i mieszaj, korzystając z 1 poziomu prędkości, przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i mieszaj przez kolejne 2 minuty.
Krok 12
Przekrój poziomo obydwa ciasta na pół. Umieść pierwszą warstwę, przeciętą stroną do góry, na podstawce lub talerzu i pokryj ją grubą warstwą lukru. Na górze połóż kolejną warstwę ciasta i pokryj ją kolejną warstwą lukru. Powtórz te czynności z kolejnymi warstwami ciasta i lukru.
Krok 13
Pokryj całe ciasto lukrem i chłódź je w lodówce przez 30 minut. Gdy lukier będzie gotowy (ale nie twardy), delikatnie obsyp górę i boki ciasta wiórkami kokosowymi.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Lekko natłuść dwie okrągłe formy do ciasta (22–24 cm) i posyp je mąką.
Krok 2
W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
Krok 3
W oddzielnej misce ubij razem mleko kokosowe, imbir, miód i olej canola. Odłóż na bok.
Krok 4
Umieść masło i cukier w misce miksera i za pomocą łopatki miksuj z prędkością na poziomie 8 przez 3–4 minuty, aż masa stanie się.lekka i puszysta.
Krok 5
Zmniejsz prędkość do poziomu 4 i po kolei dodawaj jajka, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek dodaj żółtka, również po kolei.
Krok 6
Zmniejsz prędkość do poziomu 2 i stopniowo dodawaj suche i mokre składniki na zmianę, aż wszystkie z nich zostaną dodane. Zmniejsz prędkość do poziomu 1, dodaj wiórki kokosowe i lekko zamieszaj.
Krok 7
Podziel ciasto między dwie formy.
Krok 8
Piecz przez 22–27 minut w temperaturze 180°. Przenieś formy na druciane tacki i pozwól im ostygnąć przez 5 minut. Połóż ciasta na tackach i pozwól im kompletnie ostygnąć.
Krok 9
W piekarniku, nadal rozgrzanym do 180°C, umieść wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i piecz je przez 4–7 minut, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10
Przygotuj lukier. Za pomocą miksera zmieszaj masę serową, masło, skórkę z cytryny i sól. Mieszaj przez 2–3 minuty, korzystając z wysokiej prędkości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 11
Dodaj 480 g cukru pudru i mieszaj, korzystając z 1 poziomu prędkości, przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i mieszaj przez kolejne 2 minuty.
Krok 12
Przekrój poziomo obydwa ciasta na pół. Umieść pierwszą warstwę, przeciętą stroną do góry, na podstawce lub talerzu i pokryj ją grubą warstwą lukru. Na górze połóż kolejną warstwę ciasta i pokryj ją kolejną warstwą lukru. Powtórz te czynności z kolejnymi warstwami ciasta i lukru.
Krok 13
Pokryj całe ciasto lukrem i chłódź je w lodówce przez 30 minut. Gdy lukier będzie gotowy (ale nie twardy), delikatnie obsyp górę i boki ciasta wiórkami kokosowymi.