Poprzednia strona
Słodkie obsesje

Zapiekane ciasto z kokosem, miodem i imbirem

Słodkie ciasto miodowe z dodatkiem imbiru i pysznym, serowo-kremowym lukrem zachwyci Cię swoim smakiem. Przygotuj ten przepis, korzystając z miksera KitchenAid.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Szczegóły

8

Składniki

13

Kroki

Czas

40'

Czas przygotowywania

30'

Gotowanie

70'

W sumie

Składniki

Ile porcji?

  • -olej roślinny zapobiegający przywieraniu
  • 240 gmąka uniwersalna (dodatkowa ilość mąki do posypania form do ciasta)
  • 1 łyżeczkasól
  • 2 łyżeczkiproszek do pieczenia
  • 230 gmleko kokosowe
  • ½ łyżeczkiświeżo starty imbir
  • 170gmiód
  • 110 mlolej canola
  • 225gniesolone masło, w temperaturze pokojowej
  • 270 gcukier
  • 4duże jajka
  • 2duże żółtka
  • 200 gniesłodzone wiórki kokosowe
  • 450 gserek śmietankowy o temperaturze pokojowej
  • 225gniesolone masło do polewy, temperatura pokojowa
  • ¼ łyżeczkisól
  • 600gcukier puder, przesiany
  • 2 łyżeczkiskórka cytrynowa
  • 255 gwiórki kokosowe
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Lekko natłuść dwie okrągłe formy do ciasta (22–24 cm) i posyp je mąką.

  • Krok 2

    W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.

  • Krok 3

    W oddzielnej misce ubij razem mleko kokosowe, imbir, miód i olej canola. Odłóż na bok.

  • Krok 4

    Umieść masło i cukier w misce miksera i za pomocą łopatki miksuj z prędkością na poziomie 8 przez 3–4 minuty, aż masa stanie się.lekka i puszysta.

  • Krok 5

    Zmniejsz prędkość do poziomu 4 i po kolei dodawaj jajka, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek dodaj żółtka, również po kolei.

  • Krok 6

    Zmniejsz prędkość do poziomu 2 i stopniowo dodawaj suche i mokre składniki na zmianę, aż wszystkie z nich zostaną dodane. Zmniejsz prędkość do poziomu 1, dodaj wiórki kokosowe i lekko zamieszaj.

  • Krok 7

    Podziel ciasto między dwie formy.

  • Krok 8

    Piecz przez 22–27 minut w temperaturze 180°. Przenieś formy na druciane tacki i pozwól im ostygnąć przez 5 minut. Połóż ciasta na tackach i pozwól im kompletnie ostygnąć.

  • Krok 9

    W piekarniku, nadal rozgrzanym do 180°C, umieść wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i piecz je przez 4–7 minut, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.

  • Krok 10

    Przygotuj lukier. Za pomocą miksera zmieszaj masę serową, masło, skórkę z cytryny i sól. Mieszaj przez 2–3 minuty, korzystając z wysokiej prędkości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 11

    Dodaj 480 g cukru pudru i mieszaj, korzystając z 1 poziomu prędkości, przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i mieszaj przez kolejne 2 minuty.

  • Krok 12

    Przekrój poziomo obydwa ciasta na pół. Umieść pierwszą warstwę, przeciętą stroną do góry, na podstawce lub talerzu i pokryj ją grubą warstwą lukru. Na górze połóż kolejną warstwę ciasta i pokryj ją kolejną warstwą lukru. Powtórz te czynności z kolejnymi warstwami ciasta i lukru.

  • Krok 13

    Pokryj całe ciasto lukrem i chłódź je w lodówce przez 30 minut. Gdy lukier będzie gotowy (ale nie twardy), delikatnie obsyp górę i boki ciasta wiórkami kokosowymi.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Zapiekane ciasto z kokosem, miodem i imbirem

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Lekko natłuść dwie okrągłe formy do ciasta (22–24 cm) i posyp je mąką.

Krok 2

W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.

Krok 3

W oddzielnej misce ubij razem mleko kokosowe, imbir, miód i olej canola. Odłóż na bok.

Krok 4

Umieść masło i cukier w misce miksera i za pomocą łopatki miksuj z prędkością na poziomie 8 przez 3–4 minuty, aż masa stanie się.lekka i puszysta.

Krok 5

Zmniejsz prędkość do poziomu 4 i po kolei dodawaj jajka, cały czas mieszając. Po dodaniu jajek dodaj żółtka, również po kolei.

Krok 6

Zmniejsz prędkość do poziomu 2 i stopniowo dodawaj suche i mokre składniki na zmianę, aż wszystkie z nich zostaną dodane. Zmniejsz prędkość do poziomu 1, dodaj wiórki kokosowe i lekko zamieszaj.

Krok 7

Podziel ciasto między dwie formy.

Krok 8

Piecz przez 22–27 minut w temperaturze 180°. Przenieś formy na druciane tacki i pozwól im ostygnąć przez 5 minut. Połóż ciasta na tackach i pozwól im kompletnie ostygnąć.

Krok 9

W piekarniku, nadal rozgrzanym do 180°C, umieść wiórki kokosowe na blasze do pieczenia i piecz je przez 4–7 minut, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 10

Przygotuj lukier. Za pomocą miksera zmieszaj masę serową, masło, skórkę z cytryny i sól. Mieszaj przez 2–3 minuty, korzystając z wysokiej prędkości, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 11

Dodaj 480 g cukru pudru i mieszaj, korzystając z 1 poziomu prędkości, przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i mieszaj przez kolejne 2 minuty.

Krok 12

Przekrój poziomo obydwa ciasta na pół. Umieść pierwszą warstwę, przeciętą stroną do góry, na podstawce lub talerzu i pokryj ją grubą warstwą lukru. Na górze połóż kolejną warstwę ciasta i pokryj ją kolejną warstwą lukru. Powtórz te czynności z kolejnymi warstwami ciasta i lukru.

Krok 13

Pokryj całe ciasto lukrem i chłódź je w lodówce przez 30 minut. Gdy lukier będzie gotowy (ale nie twardy), delikatnie obsyp górę i boki ciasta wiórkami kokosowymi.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.