Poprzednia strona
Szybkie i łatwe

Taco z piri-piri i kurczakiem

Pikantne taco z nutą miodowej słodyczy i dojrzałego mango z pewnością zrobi wrażenie. Wykonane za pomocą blendera i miksera KitchenAid.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Szczegóły

17

Składniki

6

Kroki

Czas

10'

Czas przygotowywania

30'

Gotowanie

40'

W sumie

Składniki

  • 10–12 cm średnicytortille (z kukurydzy lub z mąki)
  • 6–8udka z kurczaka bez kości i skóry
  • 1duże, świeże i dojrzałe mango
  • 10–12świeże liście mięty, posiekane
  • Brakkapusta włoska
  • 4 (10 g)tajskie papryczki chilli
  • 35 gkolendra
  • 6ząbki czosnku
  • 240 gpieczona czerwona papryka w słoiku
  • 1 łyżeczkaświeże oregano
  • 1/2średnia cebula
  • 1 łyżeczkawędzona papryka
  • 1 łyżeczkasól
  • 2 łyżkimiód
  • 65 mlsok z cytryny
  • 125 mloliwa z oliwek
  • 1 łyżkabiały ocet
Przyrządź teraz!
  • Krok 0

    Ten przepis jest na 10–12 porcji taco.

  • Krok 1

    Włóż wszystkie składniki sosu do blendera i przez 10 sekund miksuj z prędkością na poziomie 5.

  • Krok 2

    Rozgrzej piekarnik na ustawieniu do opiekania. Posyp solą i pieprzem obie strony udek z kurczaka i umieścić je w brytfannie. Polej kawałki 2 łyżkami sosu. Następnie za pomocą szczypiec obrócić kawałki w sosie, aby równomiernie pokryć je ze wszystkich stron.

  • Krok 3

    Rozgrzany piekarnik pozostaw na ustawieniu do opiekania i włóż do niego kurczaka na 20–25 min lub do czasu, aż mięso się upiecze i zarumieni. Wyjmij kurczaka i odstaw go na 5 min.

  • Krok 4

    Włóż kurczaka do miksera i za pomocą łopatki miksuj go przez 8–10 sekund z prędkością na poziomie 4 (lub aż kurczak zostanie poszatkowany zgodnie z preferencjami). Umieścić kurczaka z powrotem w brytfannie z marynatą.

  • Krok 5

    Przygotuj przybranie. Obierz mango i pokrój miąższ w niewielkie kostki. Umieść mango w misce i zmieszaj ze świeżo posiekaną miętą. Odłóż na bok. Następnie pokrój kapustę włoską na drobne kawałki. Odłóż na bok.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Taco z piri-piri i kurczakiem

Krok 0

Ten przepis jest na 10–12 porcji taco.

Krok 1

Włóż wszystkie składniki sosu do blendera i przez 10 sekund miksuj z prędkością na poziomie 5.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik na ustawieniu do opiekania. Posyp solą i pieprzem obie strony udek z kurczaka i umieścić je w brytfannie. Polej kawałki 2 łyżkami sosu. Następnie za pomocą szczypiec obrócić kawałki w sosie, aby równomiernie pokryć je ze wszystkich stron.

Krok 3

Rozgrzany piekarnik pozostaw na ustawieniu do opiekania i włóż do niego kurczaka na 20–25 min lub do czasu, aż mięso się upiecze i zarumieni. Wyjmij kurczaka i odstaw go na 5 min.

Krok 4

Włóż kurczaka do miksera i za pomocą łopatki miksuj go przez 8–10 sekund z prędkością na poziomie 4 (lub aż kurczak zostanie poszatkowany zgodnie z preferencjami). Umieścić kurczaka z powrotem w brytfannie z marynatą.

Krok 5

Przygotuj przybranie. Obierz mango i pokrój miąższ w niewielkie kostki. Umieść mango w misce i zmieszaj ze świeżo posiekaną miętą. Odłóż na bok. Następnie pokrój kapustę włoską na drobne kawałki. Odłóż na bok.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.