Składniki
Krok 1
Wlej wodę na małą patelnię. Dodaj melasę, brązowy cukier, masło i skórkę z jednej pomarańczy. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Krok 1
Wymieszaj maślankę z sodą oczyszczoną. Dodaj melasę i wymieszaj.
Krok 2
Podgrzej dzieżę na chleb, napełniając ją gorącą wodą, a następnie wylej wodę i osusz ściereczką. Przymocuj dzieżę na chleb do miksera stojącego KitchenAid. Zamontuj hak i zablokuj głowicę.
Krok 3
Umieść mąkę, sól, drożdże i mielony anyż w dzieży. Dodaj mokre składniki i ustaw dźwignię regulacji prędkości na pozycję 2. Po wymieszaniu ciasta zagniataj je przez 4 minuty z prędkością 2.
Krok 4
Zdejmij ciasto z haka i zdejmij dzieżę. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki. Obróć ciasto ręką, by delikatnie obtoczyć je w mące ze wszystkich stron, a następnie przykryj dzieżę pokrywą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (60 minut).
Krok 5
Odkryj dzieżę, delikatnie wyjmij z niej ciasto i przełóż je na obficie posypany mąką blat. Aby uformować kulę, chwyć jeden koniec ciasta i rozciągnij go, a potem złóż ku środkowi w taki sposób, w jaki składa się kopertę. Kontynuuj, aż uformujesz z ciasta okrągły bochenek. Połóż dłonie po obu stronach ciasta. Delikatnie obróć prawą dłoń wokół jego prawej krawędzi, jednocześnie rysując lewą ręką okrąg na jego środkowej części. Dzięki temu ciasto zyska gładką, jednolitą konsystencję.
Krok 6
Wyłóż pokrywę dzieży papierem do pieczenia. Umieść ciasto na pokrywie i przykryj je dzieżą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 7
W trakcie, gdy ciasto wyrasta po raz drugi, rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Otwórz dzieżę i ponacinaj chleb. Zamknij dzieżę i umieść ją w piekarniku. Piecz przez 30 minut. Ostrożnie zdejmij dzieżę, używając rękawic kuchennych i piecz jeszcze przez 5 minut lub do momentu, gdy skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij upieczony chleb i pozostaw na kratce do ostygnięcia przed pokrojeniem.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Wlej wodę na małą patelnię. Dodaj melasę, brązowy cukier, masło i skórkę z jednej pomarańczy. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Krok 1
Wymieszaj maślankę z sodą oczyszczoną. Dodaj melasę i wymieszaj.
Krok 2
Podgrzej dzieżę na chleb, napełniając ją gorącą wodą, a następnie wylej wodę i osusz ściereczką. Przymocuj dzieżę na chleb do miksera stojącego KitchenAid. Zamontuj hak i zablokuj głowicę.
Krok 3
Umieść mąkę, sól, drożdże i mielony anyż w dzieży. Dodaj mokre składniki i ustaw dźwignię regulacji prędkości na pozycję 2. Po wymieszaniu ciasta zagniataj je przez 4 minuty z prędkością 2.
Krok 4
Zdejmij ciasto z haka i zdejmij dzieżę. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki. Obróć ciasto ręką, by delikatnie obtoczyć je w mące ze wszystkich stron, a następnie przykryj dzieżę pokrywą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (60 minut).
Krok 5
Odkryj dzieżę, delikatnie wyjmij z niej ciasto i przełóż je na obficie posypany mąką blat. Aby uformować kulę, chwyć jeden koniec ciasta i rozciągnij go, a potem złóż ku środkowi w taki sposób, w jaki składa się kopertę. Kontynuuj, aż uformujesz z ciasta okrągły bochenek. Połóż dłonie po obu stronach ciasta. Delikatnie obróć prawą dłoń wokół jego prawej krawędzi, jednocześnie rysując lewą ręką okrąg na jego środkowej części. Dzięki temu ciasto zyska gładką, jednolitą konsystencję.
Krok 6
Wyłóż pokrywę dzieży papierem do pieczenia. Umieść ciasto na pokrywie i przykryj je dzieżą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 7
W trakcie, gdy ciasto wyrasta po raz drugi, rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Otwórz dzieżę i ponacinaj chleb. Zamknij dzieżę i umieść ją w piekarniku. Piecz przez 30 minut. Ostrożnie zdejmij dzieżę, używając rękawic kuchennych i piecz jeszcze przez 5 minut lub do momentu, gdy skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij upieczony chleb i pozostaw na kratce do ostygnięcia przed pokrojeniem.