Krok 1
Pokrój pieczarki w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrój szalotkę w kostkę.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej połowę masła i przyrumień pieczarki. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli.
Krok 3
Podgrzej pozostałe masło w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż mieszanka odparuje i zacznie pachnieć orzechami.
Krok 4
Dodaj do mieszanki mleko i mieszaj, aż mleko zgęstnieje i pokryje tylną część łyżki.
Krok 5
Włóż pieczarki do blendera. Dodaj mieszankę z rondla, pieprz, suszoną szałwię, sos sojowy i syrop klonowy. Miksuj pulsacyjnie z prędkością 4 przez ok. 30 sekund.
Krok 6
Przed podaniem podgrzej sos ponownie.
Porada
Podawaj z ulubionymi pieczonymi warzywami lub mięsem.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Pokrój pieczarki w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrój szalotkę w kostkę.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej połowę masła i przyrumień pieczarki. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli.
Krok 3
Podgrzej pozostałe masło w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż mieszanka odparuje i zacznie pachnieć orzechami.
Krok 4
Dodaj do mieszanki mleko i mieszaj, aż mleko zgęstnieje i pokryje tylną część łyżki.
Krok 5
Włóż pieczarki do blendera. Dodaj mieszankę z rondla, pieprz, suszoną szałwię, sos sojowy i syrop klonowy. Miksuj pulsacyjnie z prędkością 4 przez ok. 30 sekund.
Krok 6
Przed podaniem podgrzej sos ponownie.
Porada
Podawaj z ulubionymi pieczonymi warzywami lub mięsem.