Poprzednia strona
Szybkie i łatwe

Sos pieczarkowy

Łatwy w przygotowaniu i smaczny sos pieczarkowy, który pasuje do grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków i mięsa.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Szczegóły

9

Składniki

7

Kroki

Czas

20'

Czas przygotowywania

20'

W sumie

Składniki

Ile porcji?

  • 140 gpieczarki
  • 30 gszalotka
  • 1 łyżkamasło
  • 1/4 łyżeczkipieprz
  • 1/4 łyżeczkisuszona szałwia
  • 1/2 łyżkisos sojowy
  • 1/2 łyżkisyrop klonowy
  • 1/2 łyżkimąka uniwersalna
  • 175 mlmleko pełne
  • 280 gpieczarki
  • 60 gszalotka
  • 2 łyżkimasło
  • 1/2 łyżeczkipieprz
  • 1/2 łyżeczkisuszona szałwia
  • 1 łyżkasos sojowy
  • 1 łyżkasyrop klonowy
  • 1 łyżkamąka uniwersalna
  • 350 mlmleko pełne
  • 420 gpieczarki
  • 90 grszalotka
  • 3 łyżkimasło
  • 3/4 łyżeczkipieprz
  • 3/4 łyżeczkisuszona szałwia
  • 1 i 1/2 łyżkisos sojowy
  • 1 i 1/2 łyżkisyrop klonowy
  • 1 i 1/2 łyżkimąka uniwersalna
  • 525 mlmleko pełne
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Pokrój pieczarki w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrój szalotkę w kostkę.

  • Krok 2

    Na dużej patelni rozgrzej połowę masła i przyrumień pieczarki. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli.

  • Krok 3

    Podgrzej pozostałe masło w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż mieszanka odparuje i zacznie pachnieć orzechami.

  • Krok 4

    Dodaj do mieszanki mleko i mieszaj, aż mleko zgęstnieje i pokryje tylną część łyżki.

  • Krok 5

    Włóż pieczarki do blendera. Dodaj mieszankę z rondla, pieprz, suszoną szałwię, sos sojowy i syrop klonowy. Miksuj pulsacyjnie z prędkością 4 przez ok. 30 sekund.

  • Krok 6

    Przed podaniem podgrzej sos ponownie.

  • Porada

    Podawaj z ulubionymi pieczonymi warzywami lub mięsem.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Sos pieczarkowy

Krok 1

Pokrój pieczarki w plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrój szalotkę w kostkę.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej połowę masła i przyrumień pieczarki. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli.

Krok 3

Podgrzej pozostałe masło w rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż mieszanka odparuje i zacznie pachnieć orzechami.

Krok 4

Dodaj do mieszanki mleko i mieszaj, aż mleko zgęstnieje i pokryje tylną część łyżki.

Krok 5

Włóż pieczarki do blendera. Dodaj mieszankę z rondla, pieprz, suszoną szałwię, sos sojowy i syrop klonowy. Miksuj pulsacyjnie z prędkością 4 przez ok. 30 sekund.

Krok 6

Przed podaniem podgrzej sos ponownie.

Porada

Podawaj z ulubionymi pieczonymi warzywami lub mięsem.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.