Poprzednia strona
Szybkie i łatwe

Sos aioli

Znany na całym świecie hiszpański sos aioli świetnie sprawdzi się jako dodatek do kalmarów, patatas bravas czy chleba.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Szczegóły

6

Składniki

7

Kroki

Czas

10'

Czas przygotowywania

10'

W sumie

Składniki

Ile porcji?

  • 0,7 (duże)żółtka jaj
  • 83,3 mloliwa z oliwek
  • 0,7 łyżeczkimielony czosnek
  • 1/3cytryna
  • szczyptasól
  • szczyptapieprz
  • 1,3 dużychżółtka jaj
  • 166,7 mloliwa z oliwek
  • 1,3 łyżeczkimielony czosnek
  • 2/3cytryna
  • szczyptasól
  • szczyptapieprz
  • 2 dużyżółtka jaj
  • 250 mloliwa z oliwek
  • 2 łyżeczkimielony czosnek
  • 1cytryna
  • szczyptasól
  • szczyptapieprz
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Umieść żółtka i sok z jednej cytryny w dzbanku malaksera.

  • Krok 2

    Dodaj pieprz i sól.

  • Krok 3

    Rozpocznij miksowanie od prędkości 2.

  • Krok 4

    Powoli wlewaj oliwę z oliwek bardzo cienkim, stabilnym strumieniem, aż zacznie się tworzyć kremowy sos.

  • Krok 5

    Miksuj, aż tekstura będzie przypominać konsystencję gładkiego kremowego majonezu.

  • Krok 6

    Dodaj mielony czosnek i miksuj przez kolejne 10 sekund.

  • Krok 7

    Doskonale pasują do smażonych krążków kalmarów.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Sos aioli

Krok 1

Umieść żółtka i sok z jednej cytryny w dzbanku malaksera.

Krok 2

Dodaj pieprz i sól.

Krok 3

Rozpocznij miksowanie od prędkości 2.

Krok 4

Powoli wlewaj oliwę z oliwek bardzo cienkim, stabilnym strumieniem, aż zacznie się tworzyć kremowy sos.

Krok 5

Miksuj, aż tekstura będzie przypominać konsystencję gładkiego kremowego majonezu.

Krok 6

Dodaj mielony czosnek i miksuj przez kolejne 10 sekund.

Krok 7

Doskonale pasują do smażonych krążków kalmarów.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.