Składniki
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Pokrój ziemniaki na pół i umieść je płaską stroną na blasze do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku i piecz ziemniaki przez około 35 minut, aż staną się miękkie. (UWAGA: upieczenie ziemniaków odmiany russet trwa dłużej).
Krok 2
Po upieczeniu i ostygnięciu ziemniaków, obierz je i wyrzuć skórki.
Krok 3
Umieść obrane ziemniaki w mikserze i zamontuj do niego łopatkę. Zacznij od 2 poziomu prędkości, a następnie zwiększ go do 6, mieszając ziemniaki przez 30 sekund.
Krok 4
Wymień łopatkę na hak do ciasta. Dodaj sól i żółtko jaj, ustaw prędkość miksera na 2 poziom. Podczas mieszania dodawaj mąkę do miksera, wsypując około 1/4 przygotowanej ilości za każdym razem. Gdy porcja mąki zostanie wymieszana, natychmiast dodawaj kolejną. Gdy ostatnia porcja mąki zostanie wymieszana, wyłącz mikser. Ciasto powinno być odrobinę lepkie, ale jeśli jest zbyt kleiste, dodaj kolejne 30 g mąki przed wyjęciem go z misy miksera.
Krok 5
Pokryj ręce mąka i wyjmij ciasto z miksera. (Delikatnie ugniataj ciasto na pokrytej mąką powierzchni, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie podziel ciasto na 6 równe części. Uformuj każdy kawałek ciasta w kształt cylindra o średnicy około 1–1,5 cm. Potnij cylindry wzdłuż, aby uzyskać kawałki o długości około 1–1,5 cm, a następnie uformuj je za pomocą zębów widelca lub deseczki do gnocchi.
Krok 6
Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie się gotować, gotuj kolejne porcje gnocchi przez 4–5 minut lub do momentu, gdy zaczną się unosić na wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść gnocchi na czystą blachę do pieczenia. Ochłodź mieszankę.
Krok 7
Rozpuść masło w dużym rondlu, podgrzewając je do średnio wysokiej temperatury. Po roztopieniu masła obniż temperaturę do średniej i pozwól masłu gotować się przez 3 minuty, co jakiś czas obracając patelnię, aż do momentu, gdy masło zacznie się robić brązowe i poczujesz jego zapach. Zwiększ temperaturę do średnio wysokiej, dodaj rozdrobniony czosnek, orzeszki pinii oraz szałwię i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki pokryją się masłem. Praż przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 8
Dodaj gnocchi do rondla. Delikatnie zamieszaj, aby pokryć je masłem, i gotuj bez przykrycia przez 1 minutę. Dodaj miód, zamieszaj ponownie i gotuj przez kolejną minutę. Na koniec dodaj młody szpinak, przykryj rondel i pozwól szpinakowi zwiędnąć (około minuty). Odkryj rondel i wymieszaj szpinak z resztą składników.
Krok 9
Wyłącz ogień, pokryj gnocchi świeżo startym parmezanem i podawaj od razu z solą w płatkach, świeżo zmielonym pieprzem i dodatkiem parmezanu.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Pokrój ziemniaki na pół i umieść je płaską stroną na blasze do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku i piecz ziemniaki przez około 35 minut, aż staną się miękkie. (UWAGA: upieczenie ziemniaków odmiany russet trwa dłużej).
Krok 2
Po upieczeniu i ostygnięciu ziemniaków, obierz je i wyrzuć skórki.
Krok 3
Umieść obrane ziemniaki w mikserze i zamontuj do niego łopatkę. Zacznij od 2 poziomu prędkości, a następnie zwiększ go do 6, mieszając ziemniaki przez 30 sekund.
Krok 4
Wymień łopatkę na hak do ciasta. Dodaj sól i żółtko jaj, ustaw prędkość miksera na 2 poziom. Podczas mieszania dodawaj mąkę do miksera, wsypując około 1/4 przygotowanej ilości za każdym razem. Gdy porcja mąki zostanie wymieszana, natychmiast dodawaj kolejną. Gdy ostatnia porcja mąki zostanie wymieszana, wyłącz mikser. Ciasto powinno być odrobinę lepkie, ale jeśli jest zbyt kleiste, dodaj kolejne 30 g mąki przed wyjęciem go z misy miksera.
Krok 5
Pokryj ręce mąka i wyjmij ciasto z miksera. (Delikatnie ugniataj ciasto na pokrytej mąką powierzchni, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie podziel ciasto na 6 równe części. Uformuj każdy kawałek ciasta w kształt cylindra o średnicy około 1–1,5 cm. Potnij cylindry wzdłuż, aby uzyskać kawałki o długości około 1–1,5 cm, a następnie uformuj je za pomocą zębów widelca lub deseczki do gnocchi.
Krok 6
Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie się gotować, gotuj kolejne porcje gnocchi przez 4–5 minut lub do momentu, gdy zaczną się unosić na wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść gnocchi na czystą blachę do pieczenia. Ochłodź mieszankę.
Krok 7
Rozpuść masło w dużym rondlu, podgrzewając je do średnio wysokiej temperatury. Po roztopieniu masła obniż temperaturę do średniej i pozwól masłu gotować się przez 3 minuty, co jakiś czas obracając patelnię, aż do momentu, gdy masło zacznie się robić brązowe i poczujesz jego zapach. Zwiększ temperaturę do średnio wysokiej, dodaj rozdrobniony czosnek, orzeszki pinii oraz szałwię i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki pokryją się masłem. Praż przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 8
Dodaj gnocchi do rondla. Delikatnie zamieszaj, aby pokryć je masłem, i gotuj bez przykrycia przez 1 minutę. Dodaj miód, zamieszaj ponownie i gotuj przez kolejną minutę. Na koniec dodaj młody szpinak, przykryj rondel i pozwól szpinakowi zwiędnąć (około minuty). Odkryj rondel i wymieszaj szpinak z resztą składników.
Krok 9
Wyłącz ogień, pokryj gnocchi świeżo startym parmezanem i podawaj od razu z solą w płatkach, świeżo zmielonym pieprzem i dodatkiem parmezanu.