Krok 1
Namocz arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Krok 2
Dodaj do rondla złoty syrop, cukier, wodę i podgrzewaj na średnim ogniu. Doprowadź cukier do łagodnego wrzenia i gotuj przez 5 minut. Nie mieszaj.
Krok 3
Wlej białka jaj do dzieży miksera stojącego wyposażonego w rózgę drucianą. Miksuj przez minutę z prędkością 10, aż śmietana będzie ubita.
Krok 4
Nie wyłączając miksera, powoli wlewaj syrop cukrowy z boku dzieży.
Krok 5
Wyciśnij żelatynę i dodaj ją do masy z białek jajek i cukru. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Krok 6
Ubijaj z prędkością 10 do momentu, aż mieszanka na pianki będzie gęsta i błyszcząca.
Krok 7
Wymieszaj cukier puder i skrobię kukurydzianą. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i oprósz dużą ilością mieszanki cukru pudru. Dzięki temu pianki nie będą się przyklejać.
Krok 8
Wlej masę piankową, posyp ją mieszanką cukru pudru i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Przed krojeniem pianek na pożądane kształty, obsyp ostry nóż skrobią kukurydzianą.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Namocz arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Krok 2
Dodaj do rondla złoty syrop, cukier, wodę i podgrzewaj na średnim ogniu. Doprowadź cukier do łagodnego wrzenia i gotuj przez 5 minut. Nie mieszaj.
Krok 3
Wlej białka jaj do dzieży miksera stojącego wyposażonego w rózgę drucianą. Miksuj przez minutę z prędkością 10, aż śmietana będzie ubita.
Krok 4
Nie wyłączając miksera, powoli wlewaj syrop cukrowy z boku dzieży.
Krok 5
Wyciśnij żelatynę i dodaj ją do masy z białek jajek i cukru. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Krok 6
Ubijaj z prędkością 10 do momentu, aż mieszanka na pianki będzie gęsta i błyszcząca.
Krok 7
Wymieszaj cukier puder i skrobię kukurydzianą. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i oprósz dużą ilością mieszanki cukru pudru. Dzięki temu pianki nie będą się przyklejać.
Krok 8
Wlej masę piankową, posyp ją mieszanką cukru pudru i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Przed krojeniem pianek na pożądane kształty, obsyp ostry nóż skrobią kukurydzianą.