Poprzednia strona
Słodkie obsesje

Odwrócone ciasto gruszkowe z miodem i tymiankiem

Nowa, pyszna wersja ciasta, w której słodki smak gruszek w karmelu jest przełamany ostrym aromatem tymianku. Przyrządź je za pomocą miksera KitchenAid.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Miksery

Miksery

Flat Beater

Flat Beater

Szczegóły

15

Składniki

8

Kroki

Czas

20'

Czas przygotowywania

50'

Gotowanie

70'

W sumie

Składniki

  • -na bazę karmelową do polania gruszek:
  • 100gjasny cukier trzcinowy
  • 85 g + 85 g (na ciasto)miód
  • 55 gmasło
  • -na ciasto:
  • 170gmasło o temperaturze pokojowej
  • 225gcukier granulowany
  • 1 łyżeczkaekstrakt waniliowy
  • 240 gmąka uniwersalna
  • 40 gdrobno zmielona mąka kukurydziana
  • 1½ łyżeczkiproszek do pieczenia
  • ½ łyżeczkisoda oczyszczona
  • 1 łyżeczkasól
  • 160 mlmaślanka
  • 3duże jajka
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na blasze pod półką, z której będziesz korzystać, rozłóż duży arkusz folii aluminiowej na soki spływające podczas pieczenia ciasta.

  • Krok 2

    Przygotuj bazę karmelową. Rozpuść masło w rondlu, podgrzewając je do średnio wysokiej temperatury. Do roztopionego masła dodaj brązowy cukier i miód i delikatnie ubijaj, aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę do średniej i podgrzewaj jeszcze przez minutę.

  • Krok 3

    Zdejmij rondel z palnika, ubij masę, a następnie wlej równomiernie do okrągłej formy o średnicy 22–24 cm. Ułóż gruszki w dowolny sposób. Odłóż na bok.

  • Krok 4

    W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok. W oddzielnej misce niedużej wielkości ubij maślankę, jajka i miód.

  • Krok 5

    Włóż masło do miksera, zamocuj mieszadło płaskie i ubijaj przez minutę przy prędkości ustawionej na 6. Zmniejsz prędkość do 4 i powoli wsyp cukier granulowany. Następnie zwiększ prędkość do 6 i ubijaj przez około 3 minuty do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj wanilię.

  • Krok 6

    Zmniejsz prędkość mieszania do 2 i do masy maślano-cukrowej w misce dodawaj mąkę na przemian z masą zawierającą maślankę, zaczynając od mąki i na niej kończąc. Dodając mąkę na przemian z maślanką, ubijaj mieszankę do momentu uzyskania jednolitej masy. Rozprowadź ciasto równomiernie na gruszkach.

  • Krok 7

    Piecz przez około 50 minut. Można też wbić pośrodku ciasta drewniany patyczek – jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto się upiekło. (Jeśli ciasto przyrumieniło się od góry, ale nie jest jeszcze gotowe, można je lekko przykryć folią na pozostały czas pieczenia).

  • Krok 8

    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 5 minut na drucianej podstawce, żeby ostygło, a następnie odwróć je nad głębokim talerzem (na sok) i wyjmij je z formy. Można podawać na ciepło lub schłodzone.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Odwrócone ciasto gruszkowe z miodem i tymiankiem

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na blasze pod półką, z której będziesz korzystać, rozłóż duży arkusz folii aluminiowej na soki spływające podczas pieczenia ciasta.

Krok 2

Przygotuj bazę karmelową. Rozpuść masło w rondlu, podgrzewając je do średnio wysokiej temperatury. Do roztopionego masła dodaj brązowy cukier i miód i delikatnie ubijaj, aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę do średniej i podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Krok 3

Zdejmij rondel z palnika, ubij masę, a następnie wlej równomiernie do okrągłej formy o średnicy 22–24 cm. Ułóż gruszki w dowolny sposób. Odłóż na bok.

Krok 4

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok. W oddzielnej misce niedużej wielkości ubij maślankę, jajka i miód.

Krok 5

Włóż masło do miksera, zamocuj mieszadło płaskie i ubijaj przez minutę przy prędkości ustawionej na 6. Zmniejsz prędkość do 4 i powoli wsyp cukier granulowany. Następnie zwiększ prędkość do 6 i ubijaj przez około 3 minuty do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj wanilię.

Krok 6

Zmniejsz prędkość mieszania do 2 i do masy maślano-cukrowej w misce dodawaj mąkę na przemian z masą zawierającą maślankę, zaczynając od mąki i na niej kończąc. Dodając mąkę na przemian z maślanką, ubijaj mieszankę do momentu uzyskania jednolitej masy. Rozprowadź ciasto równomiernie na gruszkach.

Krok 7

Piecz przez około 50 minut. Można też wbić pośrodku ciasta drewniany patyczek – jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto się upiekło. (Jeśli ciasto przyrumieniło się od góry, ale nie jest jeszcze gotowe, można je lekko przykryć folią na pozostały czas pieczenia).

Krok 8

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 5 minut na drucianej podstawce, żeby ostygło, a następnie odwróć je nad głębokim talerzem (na sok) i wyjmij je z formy. Można podawać na ciepło lub schłodzone.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.