Poprzednia strona

Latte Macchiato

Niebo dla kawoszy! Ten napój łączy gorące mleko i kremową piankę z bogatym w smaku espresso.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Szczegóły

4

Składniki

6

Kroki

Czas

5'

Czas przygotowywania

5'

W sumie

Składniki

  • 130 mlmleko
  • 25 ml (1 porcja)espresso
  • Do smakukakao lub cynamon w proszku
  • Do smakucukier
Przyrządź teraz!
  • CZYM JEST LATTE MACCHIATO?

    Latte macchiato po włosku to „oznaczone” lub „poplamione” mleko. Po wlaniu espresso do szklanki powinny utworzyć się 3 finezyjne warstwy, ponieważ espresso znajduje się pod pianką, a unosi nad mlekiem. Do przyrządzenia latte macchiato potrzebne są te same proporcje składników jak w przypadku Cappuccino. Jedyną różnicą jest kolejność dodawania.

  • Krok 1

    Za pomocą dyszy spieniającej spień mleko na „mikropiankę” tak, aby jej objętość była prawie dwukrotnie większa od pierwotnej objętości mleka.

  • Krok 2

    Przygotuj porcję espresso w swojej ulubionej filiżance.

  • Krok 3

    Wlej mleko do wysokiej żaroodpornej szklanki, używając przy tym łyżki, aby zapobiec opadnięciu pianki. Po nalaniu mleka nałóż łyżeczką piankę na samą górę.

  • Krok 4

    Espresso należy ostrożnie wlewać przez środek spienionego mleka. Rób to delikatnie, aby utworzyć pod pianką warstwę espresso, nie mieszając jej z gorącym mlekiem.

  • Porada

    Jeśli chcesz skorzystać z opcji bez nabiału, użyj mleka owsianego.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Latte Macchiato

CZYM JEST LATTE MACCHIATO?

Latte macchiato po włosku to „oznaczone” lub „poplamione” mleko. Po wlaniu espresso do szklanki powinny utworzyć się 3 finezyjne warstwy, ponieważ espresso znajduje się pod pianką, a unosi nad mlekiem. Do przyrządzenia latte macchiato potrzebne są te same proporcje składników jak w przypadku Cappuccino. Jedyną różnicą jest kolejność dodawania.

Krok 1

Za pomocą dyszy spieniającej spień mleko na „mikropiankę” tak, aby jej objętość była prawie dwukrotnie większa od pierwotnej objętości mleka.

Krok 2

Przygotuj porcję espresso w swojej ulubionej filiżance.

Krok 3

Wlej mleko do wysokiej żaroodpornej szklanki, używając przy tym łyżki, aby zapobiec opadnięciu pianki. Po nalaniu mleka nałóż łyżeczką piankę na samą górę.

Krok 4

Espresso należy ostrożnie wlewać przez środek spienionego mleka. Rób to delikatnie, aby utworzyć pod pianką warstwę espresso, nie mieszając jej z gorącym mlekiem.

Porada

Jeśli chcesz skorzystać z opcji bez nabiału, użyj mleka owsianego.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.