Krok 1
Umieść mąkę, sól i wodę w dzieży miksera stojącego z zamocowanym hakiem.
Krok 2
Wyrabiaj ciasto z prędkością 2 przez 5 minut, aż zrobi się gładkie i będzie uformowane w kulkę.
Krok 3
Wyjmij ciasto z dzieży, przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 4
Rozwałkuj masło (2 × 100 g) na kształt prostokąta.
Krok 5
Do dzieży miksera stojącego z rózgą dodaj cukier, mąkę migdałową, sól i jajka.
Krok 6
Miksuj z prędkością 2 do połączenia wszystkich składników.
Krok 7
Zamocuj mieszadło płaskie do miksera stojącego.
Krok 8
Dodaj miękkie masło (50 g) i ekstrakt migdałowy, a następnie miksuj z prędkością 4, aż ciasto stanie się gładkie.
Krok 9
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą połowę na prostokąt.
Krok 10
Umieść rozwałkowane masło pośrodku ciasta i zwiń brzegi ciasta do góry.
Krok 11
Odłóż do schłodzenia na 60 minut.
Krok 12
Rozwałkuj 2 części ciasta. Zwijaj przy tym brzegi ciasta do góry.
Krok 13
Za każdym razem, gdy przejedziesz wałkiem po cieście, obracaj je o ćwierć obrotu. Powtórz ten krok 3 razy.
Krok 14
Umieść migdałowe nadzienie na 1 kole z ciasta francuskiego. Wygładź równomiernie, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody.
Krok 15
Umieść drugie rozwałkowane ciasto na nadzieniu. W razie potrzeby przytnij krawędzie.
Krok 16
Uszczelnij krawędzie, mocno dociskając palcami.
Krok 17
Posmaruj żółtkiem. Za pomocą ostrego noża utwórz wzór na wierzchu ciasta.
Krok 18
Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i piecz przez 30 minut.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Umieść mąkę, sól i wodę w dzieży miksera stojącego z zamocowanym hakiem.
Krok 2
Wyrabiaj ciasto z prędkością 2 przez 5 minut, aż zrobi się gładkie i będzie uformowane w kulkę.
Krok 3
Wyjmij ciasto z dzieży, przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 4
Rozwałkuj masło (2 × 100 g) na kształt prostokąta.
Krok 5
Do dzieży miksera stojącego z rózgą dodaj cukier, mąkę migdałową, sól i jajka.
Krok 6
Miksuj z prędkością 2 do połączenia wszystkich składników.
Krok 7
Zamocuj mieszadło płaskie do miksera stojącego.
Krok 8
Dodaj miękkie masło (50 g) i ekstrakt migdałowy, a następnie miksuj z prędkością 4, aż ciasto stanie się gładkie.
Krok 9
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą połowę na prostokąt.
Krok 10
Umieść rozwałkowane masło pośrodku ciasta i zwiń brzegi ciasta do góry.
Krok 11
Odłóż do schłodzenia na 60 minut.
Krok 12
Rozwałkuj 2 części ciasta. Zwijaj przy tym brzegi ciasta do góry.
Krok 13
Za każdym razem, gdy przejedziesz wałkiem po cieście, obracaj je o ćwierć obrotu. Powtórz ten krok 3 razy.
Krok 14
Umieść migdałowe nadzienie na 1 kole z ciasta francuskiego. Wygładź równomiernie, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi. Posmaruj brzegi niewielką ilością wody.
Krok 15
Umieść drugie rozwałkowane ciasto na nadzieniu. W razie potrzeby przytnij krawędzie.
Krok 16
Uszczelnij krawędzie, mocno dociskając palcami.
Krok 17
Posmaruj żółtkiem. Za pomocą ostrego noża utwórz wzór na wierzchu ciasta.
Krok 18
Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i piecz przez 30 minut.