Poprzednia strona
Szybkie i łatwe

Chleb naan z baba ganoush

Kremowy, wędzony baba ganoush z aromatycznym naan to idealne połączenie. Tę przepyszną przekąskę przygotujesz w domu za pomocą miksera i blendera KitchenAid.

Rozpocznij gotowanie

Narzędzia

Miksery

Miksery

Doug Hook

Doug Hook

Szczegóły

22

Składniki

9

Kroki

Czas

20'

Czas przygotowywania

30'

Gotowanie

50'

W sumie

Składniki

  • -baba ganoush:
  • 2 (1,1 kg)średnie bakłażany
  • 4ząbki czosnku
  • 3 łyżkisok z cytryny (w zależności od potrzeb) i skórka z cytryny
  • 80gtahini
  • 85 goliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodatkowa ilość do skropienia bakłażanów
  • 2 łyżkinatka pietruszki, dodatkowa ilość do przybrania
  • 1 ½ łyżeczki + 1 ½ łyżeczki (do naan)sól
  • ½ łyżeczkimielony kmin
  • ¼ łyżeczkiwędzona papryka
  • -naan:
  • 1 łyżeczkamiód
  • 120 mlciepła woda
  • 2 ¼ łyżeczkidrożdże instant
  • 270 gmąka uniwersalna
  • 1 łyżkaoliwa z oliwek
  • 60 gjogurt naturalny
  • 60 mlmleko pełne
  • 2 ząbkidrobno mielony czosnek
  • 1 łyżeczkanasiona anyżu
  • -olej do natłuszczenia patelni
  • 40 groztopione masło
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, skrop każdą połowę oliwą z oliwek i za pomocą rąk dokładnie pokryj je oliwą. Umieść połówki bakłażana płaską stroną na blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez 30–35 minut lub do momentu, gdy ich skóra zacznie odchodzić.

  • Krok 2

    Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozwól im odrobinę ostygnąć. Następnie umieść drobny filtr siatkowy nad miską i przerzuć miąższ bakłażanów do miski. Pozwól miąższowi ostygnąć przez 10 minut, co jakiś czas go ugniatając.

  • Krok 3

    Dodaj bakłażany i resztę składników do blendera. Ustaw prędkość na poziom 3 i miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej masy. Skropl masę oliwą z oliwek, wędzoną papryką i skórką z cytryny.

  • Krok 4

    Aby przygotować naan, do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże i miód, a następnie delikatnie ubijaj. Pozostaw na 5 minut do uzyskania konsystencji piany.

  • Krok 5

    Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, jogurt, mleko, sól, rozdrobniony czosnek, nasiona anyżu i mąkę do miksera, a następnie wlej do niego masę drożdżową. Zamontuj do miksera hak do ciast, ustaw na prędkość na poziom 2 i ugniataj przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i ugniataj przez 3–4 minuty lub do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste.

  • Krok 6

    Wyjmij ciasto z miksera, uformuj w kulę i umieść je w średniej, lekko natłuszczonej misce. Przykryj miskę folią kuchenną, odłóż w ciepłe miejsce i pozwól, aby ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.

  • Krok 7

    Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 6 kawałków. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj każdy kawałek tak, aby miał około ½ cm grubości i mieścił się na żeliwnej patelni.

  • Krok 8

    Rozpuść masło w małej misce, dodaj 1 łyżkę mielonej pietruszki i wymieszaj. Taką miksturę trzymaj przygotowaną obok płyty grzewczej, razem z pędzlem kuchennym.

  • Krok 9

    Rozgrzej patelnię do momentu, gdy zacznie dymić, i smaż każdy naan na suchej patelni przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i z mieni kolor na złocistobrązowy. Odwróć i smaż przez kolejne 2–3 minuty. Tuż przed wyjęciem naan z patelni, pokryj górną część topionym masłem. Po wyjęciu powtórz tę czynność z dolną częścią. Podawaj na ciepło z baba ganoush.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

Chleb naan z baba ganoush

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, skrop każdą połowę oliwą z oliwek i za pomocą rąk dokładnie pokryj je oliwą. Umieść połówki bakłażana płaską stroną na blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez 30–35 minut lub do momentu, gdy ich skóra zacznie odchodzić.

Krok 2

Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozwól im odrobinę ostygnąć. Następnie umieść drobny filtr siatkowy nad miską i przerzuć miąższ bakłażanów do miski. Pozwól miąższowi ostygnąć przez 10 minut, co jakiś czas go ugniatając.

Krok 3

Dodaj bakłażany i resztę składników do blendera. Ustaw prędkość na poziom 3 i miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej masy. Skropl masę oliwą z oliwek, wędzoną papryką i skórką z cytryny.

Krok 4

Aby przygotować naan, do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże i miód, a następnie delikatnie ubijaj. Pozostaw na 5 minut do uzyskania konsystencji piany.

Krok 5

Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, jogurt, mleko, sól, rozdrobniony czosnek, nasiona anyżu i mąkę do miksera, a następnie wlej do niego masę drożdżową. Zamontuj do miksera hak do ciast, ustaw na prędkość na poziom 2 i ugniataj przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i ugniataj przez 3–4 minuty lub do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste.

Krok 6

Wyjmij ciasto z miksera, uformuj w kulę i umieść je w średniej, lekko natłuszczonej misce. Przykryj miskę folią kuchenną, odłóż w ciepłe miejsce i pozwól, aby ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.

Krok 7

Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 6 kawałków. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj każdy kawałek tak, aby miał około ½ cm grubości i mieścił się na żeliwnej patelni.

Krok 8

Rozpuść masło w małej misce, dodaj 1 łyżkę mielonej pietruszki i wymieszaj. Taką miksturę trzymaj przygotowaną obok płyty grzewczej, razem z pędzlem kuchennym.

Krok 9

Rozgrzej patelnię do momentu, gdy zacznie dymić, i smaż każdy naan na suchej patelni przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i z mieni kolor na złocistobrązowy. Odwróć i smaż przez kolejne 2–3 minuty. Tuż przed wyjęciem naan z patelni, pokryj górną część topionym masłem. Po wyjęciu powtórz tę czynność z dolną częścią. Podawaj na ciepło z baba ganoush.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.