Składniki
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, skrop każdą połowę oliwą z oliwek i za pomocą rąk dokładnie pokryj je oliwą. Umieść połówki bakłażana płaską stroną na blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez 30–35 minut lub do momentu, gdy ich skóra zacznie odchodzić.
Krok 2
Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozwól im odrobinę ostygnąć. Następnie umieść drobny filtr siatkowy nad miską i przerzuć miąższ bakłażanów do miski. Pozwól miąższowi ostygnąć przez 10 minut, co jakiś czas go ugniatając.
Krok 3
Dodaj bakłażany i resztę składników do blendera. Ustaw prędkość na poziom 3 i miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej masy. Skropl masę oliwą z oliwek, wędzoną papryką i skórką z cytryny.
Krok 4
Aby przygotować naan, do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże i miód, a następnie delikatnie ubijaj. Pozostaw na 5 minut do uzyskania konsystencji piany.
Krok 5
Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, jogurt, mleko, sól, rozdrobniony czosnek, nasiona anyżu i mąkę do miksera, a następnie wlej do niego masę drożdżową. Zamontuj do miksera hak do ciast, ustaw na prędkość na poziom 2 i ugniataj przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i ugniataj przez 3–4 minuty lub do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Krok 6
Wyjmij ciasto z miksera, uformuj w kulę i umieść je w średniej, lekko natłuszczonej misce. Przykryj miskę folią kuchenną, odłóż w ciepłe miejsce i pozwól, aby ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.
Krok 7
Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 6 kawałków. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj każdy kawałek tak, aby miał około ½ cm grubości i mieścił się na żeliwnej patelni.
Krok 8
Rozpuść masło w małej misce, dodaj 1 łyżkę mielonej pietruszki i wymieszaj. Taką miksturę trzymaj przygotowaną obok płyty grzewczej, razem z pędzlem kuchennym.
Krok 9
Rozgrzej patelnię do momentu, gdy zacznie dymić, i smaż każdy naan na suchej patelni przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i z mieni kolor na złocistobrązowy. Odwróć i smaż przez kolejne 2–3 minuty. Tuż przed wyjęciem naan z patelni, pokryj górną część topionym masłem. Po wyjęciu powtórz tę czynność z dolną częścią. Podawaj na ciepło z baba ganoush.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, skrop każdą połowę oliwą z oliwek i za pomocą rąk dokładnie pokryj je oliwą. Umieść połówki bakłażana płaską stroną na blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez 30–35 minut lub do momentu, gdy ich skóra zacznie odchodzić.
Krok 2
Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozwól im odrobinę ostygnąć. Następnie umieść drobny filtr siatkowy nad miską i przerzuć miąższ bakłażanów do miski. Pozwól miąższowi ostygnąć przez 10 minut, co jakiś czas go ugniatając.
Krok 3
Dodaj bakłażany i resztę składników do blendera. Ustaw prędkość na poziom 3 i miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej masy. Skropl masę oliwą z oliwek, wędzoną papryką i skórką z cytryny.
Krok 4
Aby przygotować naan, do dużej miski wlej ciepłą wodę, drożdże i miód, a następnie delikatnie ubijaj. Pozostaw na 5 minut do uzyskania konsystencji piany.
Krok 5
Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, jogurt, mleko, sól, rozdrobniony czosnek, nasiona anyżu i mąkę do miksera, a następnie wlej do niego masę drożdżową. Zamontuj do miksera hak do ciast, ustaw na prędkość na poziom 2 i ugniataj przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do poziomu 6 i ugniataj przez 3–4 minuty lub do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Krok 6
Wyjmij ciasto z miksera, uformuj w kulę i umieść je w średniej, lekko natłuszczonej misce. Przykryj miskę folią kuchenną, odłóż w ciepłe miejsce i pozwól, aby ciasto urosło mniej więcej dwukrotnie.
Krok 7
Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na 6 kawałków. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj każdy kawałek tak, aby miał około ½ cm grubości i mieścił się na żeliwnej patelni.
Krok 8
Rozpuść masło w małej misce, dodaj 1 łyżkę mielonej pietruszki i wymieszaj. Taką miksturę trzymaj przygotowaną obok płyty grzewczej, razem z pędzlem kuchennym.
Krok 9
Rozgrzej patelnię do momentu, gdy zacznie dymić, i smaż każdy naan na suchej patelni przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i z mieni kolor na złocistobrązowy. Odwróć i smaż przez kolejne 2–3 minuty. Tuż przed wyjęciem naan z patelni, pokryj górną część topionym masłem. Po wyjęciu powtórz tę czynność z dolną częścią. Podawaj na ciepło z baba ganoush.