Narzędzia

Szczegóły

9

Składniki

7

Kroki

Składniki

  • 120gmąka sorgo
  • 180 gmąka z brązowego ryżu
  • 100 gbezglutenowa mąka owsiana
  • 40 gmąka z tapioki
  • 7 gsól
  • 35 głuski psyllium
  • 10 gdrożdże instant
  • 650 mlletnia woda
  • 2 łyżkimiód
Przyrządź teraz!
  • Krok 1

    W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i miód. Pozostaw na 10 minut. Dodaj łuski psyllium, dokładnie ubij i odstaw na 5 minut.

  • Krok 1

    Podgrzej dzieżę na chleb, napełniając ją gorącą wodą, a następnie wylej wodę i osusz ściereczką. Przymocuj dzieżę na chleb do miksera stojącego KitchenAid. Zamontuj łopatki i zablokuj głowicę. Dodaj do miski mąkę i sól.

  • Krok 2

    Dodaj drożdże i wymieszaj ciasto do połączenia składników.

  • Krok 3

    Zdejmij ciasto z haka i zdejmij dzieżę. Natłuść ciasto i umieść je w dzieży. Przykryj dzieżę pokrywą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.

  • Krok 4

    Odkryj dzieżę i delikatnie wyjmij z niej ciasto. Uformuj kulkę, delikatnie przeciągając brzegi ciasta do środka.

  • Krok 5

    Wyłóż pokrywę dzieży papierem pergaminowym. Umieść ciasto na pokrywie i przykryj je dzieżą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.

  • Krok 6

    W trakcie, gdy ciasto wyrasta po raz drugi, rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Umieść dzieżę do chleba w piekarniku. Piecz przez 30 minut. Ostrożnie zdejmij dzieżę, używając rękawic kuchennych i piecz jeszcze przez 10 minut lub do momentu, gdy skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij upieczony chleb i pozostaw na kratce do ostygnięcia przed pokrojeniem.

NASZE ULUBIONE PRZEPISY

Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się na Newsletter, który dostarczy Ci moc: inspiracji kulinarnych, przydatnych porad oraz ofert specjalnych na produkty KitchenAid.

ZAREJESTRUJ SIĘ

Rozumiem przyjmuję do wiadomości treść Informacji o Ochronie Prywatności oraz:


Wyrażam zgodę na otrzymywanie spersonalizowanej komunikacji marketingowej związanej z KitchenAid oraz innymi spółkami Whirlpool Corporation.

Chleb bezglutenowy

Krok 1

W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i miód. Pozostaw na 10 minut. Dodaj łuski psyllium, dokładnie ubij i odstaw na 5 minut.

Krok 1

Podgrzej dzieżę na chleb, napełniając ją gorącą wodą, a następnie wylej wodę i osusz ściereczką. Przymocuj dzieżę na chleb do miksera stojącego KitchenAid. Zamontuj łopatki i zablokuj głowicę. Dodaj do miski mąkę i sól.

Krok 2

Dodaj drożdże i wymieszaj ciasto do połączenia składników.

Krok 3

Zdejmij ciasto z haka i zdejmij dzieżę. Natłuść ciasto i umieść je w dzieży. Przykryj dzieżę pokrywą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.

Krok 4

Odkryj dzieżę i delikatnie wyjmij z niej ciasto. Uformuj kulkę, delikatnie przeciągając brzegi ciasta do środka.

Krok 5

Wyłóż pokrywę dzieży papierem pergaminowym. Umieść ciasto na pokrywie i przykryj je dzieżą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.

Krok 6

W trakcie, gdy ciasto wyrasta po raz drugi, rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Umieść dzieżę do chleba w piekarniku. Piecz przez 30 minut. Ostrożnie zdejmij dzieżę, używając rękawic kuchennych i piecz jeszcze przez 10 minut lub do momentu, gdy skórka nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij upieczony chleb i pozostaw na kratce do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Lista życzeń

Zaloguj się, aby korzystać z listy życzeń.

Otwórz konto

Wybierz inny produkt

Porównaj

Porównaj produkty

Nie możesz kupić więcej niż 3 produkty. Usuń jeden produkt przed dodaniem kolejnego.