Krok 1
Wlej ciepłą wodę do miski. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
Krok 2
Umieść mąkę, sól i cukier w dzieży miksera stojącego z zamocowanym hakiem do wyrabiania ciasta. Ustaw dźwignię sterowania prędkością w pozycji 2 i miksuj przez 30 sekund.
Krok 3
Dodaj drożdże z wodą, mleko, roztrzepane jajka i roztopione masło. Zagniataj z prędkością 2 przez 5 minut.
Krok 4
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut) w misce przykrytej wilgotną ściereczką.
Krok 5
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i przez chwilę zagniataj je ręcznie.
Krok 6
Podziel ciasto na 8 części tej samej wielkości.
Krok 7
Uformuj z ciasta kulki i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut.
Krok 8
Posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody i posyp sezamem.
Krok 9
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 15–20 minut.
Krok 10
Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
NASZE ULUBIONE PRZEPISY
Dziel się pasją tworzenia. Wypróbuj sprawdzone, pełne smaku przepisy. Są gwarancją uśmiechu na twarzach biesadników, sprawiają satysfakcję w przygotowaniu.
Krok 1
Wlej ciepłą wodę do miski. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
Krok 2
Umieść mąkę, sól i cukier w dzieży miksera stojącego z zamocowanym hakiem do wyrabiania ciasta. Ustaw dźwignię sterowania prędkością w pozycji 2 i miksuj przez 30 sekund.
Krok 3
Dodaj drożdże z wodą, mleko, roztrzepane jajka i roztopione masło. Zagniataj z prędkością 2 przez 5 minut.
Krok 4
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut) w misce przykrytej wilgotną ściereczką.
Krok 5
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i przez chwilę zagniataj je ręcznie.
Krok 6
Podziel ciasto na 8 części tej samej wielkości.
Krok 7
Uformuj z ciasta kulki i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut.
Krok 8
Posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody i posyp sezamem.
Krok 9
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 15–20 minut.
Krok 10
Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.